Verkeersprojecten

Verkeersprojecten Olof van Dongen staat voor een bedrijf dat zich o.a. bezig houdt met verkeerseducatie op de basisscholen in Brabant. Het richt zich vooral op verkeersprojecten binnen het basisonderwijs.

Er is voor elke groep leerlingen een apart verkeersproject, dat afgestemd is op de doelgroep.

Bent u ook een BVL-school, dan is vanaf 1 september 2017 het digitale activiteitenplan van kracht.

Daarom zijn deze verkeersprojecten een goede aanvulling om minimaal de bronzen ster te behalen.

NIEUW: Na het volgen van een verkeersproject is er voor de leerling een certificaat van deelname. De school kan dan aan elke leerling een certificaat geven van het verkeersproject wat de leerlingen hebben gedaan.

De 7 verschillende verkeersprojecten in het schooljaar 2019/2020:

1. Voor groep 1 & 2 het verkeersproject: Ernie en de voertuiggeluiden in het verkeer.

Het verkeersproject Ernie en de voertuiggeluiden in het verkeer is een van de projecten voor het behoud van het verkeerslabel BVL.(Brabants-Veiligheids-Label)

In dit verkeersproject worden de kinderen van groep 1 en 2 bewust gemaakt met de geluiden van de verschillende voertuigen in het verkeer. Ernie(van Sesamstraat) zal de kinderen op een speelse, maar vooral ook leerzame manier vertrouwd maken met de verschillende geluiden van voertuigen in het verkeer. Daarnaast zal Ernie de kinderen verschillende afbeeldingen laten zien van voertuigen in het verkeer. Ook het autostoeltje zal aan de orde komen.

De les wordt gedeeltelijk gegeven in de speelzaal/gymzaal op school. De prijs is vanaf € 160,- bij 2 groepen leerlingen.

2. NIEUW: Voor groep 1 & 2 het verkeersproject: Ernie en de verkeerslichten in het verkeer.

Het verkeersproject Ernie en de verkeerslichten in het verkeer is een van de projecten voor het behoud van het verkeerslabel BVL.(Brabants-Veiligheids-Label)

In dit verkeersproject worden de kinderen van groep 1 en 2 bewust gemaakt van de verschillende soorten verkeerslichten in het verkeer. Ernie(van Sesamstraat) zal de kinderen op een speelse,maar vooral ook leerzame manier vertrouwd maken met de verschillende verkeerslichten in het verkeer.

Ernie zal de voorrangsvoertuigen laten zijn en uitleg geven over de verschillende soorten voorrangsvoertuigen.

Daarnaast zal Ernie de kinderen uitleg geven over een spoorwegovergang in het verkeer. En als laatste het oversteken bij het verkeerslicht. De les wordt gedeeltelijk gegeven in de speelzaal/gymzaal op school. De prijs is vanaf € 160,- bij 2 groepen leerlingen.

3. Voor groep 3 & groep 4 het verkeersproject: Broem Broem.

Het verkeersproject Broem Broem is een van de projecten voor het behoud van het verkeerslabel BVL.

(Brabants-Veiligheids-Label)

In dit verkeersproject worden de kinderen van groep 3 en 4 bewust gemaakt met het veilig oversteken.

De uitleg over de verschillende soorten 3 kleurige verkeerslichten en uitleg over de verschillende soorten fietsverkeerslichten. Ook worden er een aantal verkeersborden op een simpele manier uitgelegd.

Daarnaast leren de kinderen hoe zij veilig kunnen oversteken in een echte straat.

Deze les wordt gegeven buiten op het schoolplein of op een andere plaats met voldoende ruimte. De prijs is vanaf € 160,- bij 2 groepen leerlingen.

4. NIEUW: Vanaf groep 4 het verkeersproject: Ik en mijn eigen fiets.

In dit verkeersproject worden de kinderen vanaf groep 4 bewust gemaakt aan welke eisen een fiets moet voldoen.

De kinderen nemen hun eigen fiets mee naar school. Zij krijgen uitleg op een simpele manier wat de eisen zijn van een fiets om op de weg te mogen gaan fietsen.

Deze les wordt gegeven buiten op het schoolplein of op een andere plaats met voldoende ruimte voor het afleggen van een parcours op het schoolplein. De prijs is vanaf € 160,- bij 2 groepen leerlingen.

5. Voor groep 5 & 6 het verkeersproject : STOP AUTO (Remproef-demonstratie met een lesauto).

Het verkeersproject STOP AUTO is een van de projecten voor het behoud van het verkeerslabel BVL.

(Brabants-Veiligheids-Label)

Het is een leerzaam project, vooral voor de leerlingen van groep 5 en 6. In deze verkeersles STOP AUTO worden de verschillende snelheden van voertuigen vergeleken. Denk aan de verschillende snelheden van een step, fiets, bromfiets en een auto. In het verkeer hebben de leerlingen te maken met verschillende voertuigen en dus ook met verschillende snelheden van deze voertuigen.

Want elk voertuig heeft een andere remweg. (Stopafstand) Wat is nu eigenlijk een stopafstand?

Wat zijn de stopafstanden van verschillende voertuigen? Daarom gaan de kinderen naast de uitleg over de theorie,

dit zelf ervaren met een ervaren rijinstructeur in een lesauto. (remproefdemonstratie)

De leerlingen mogen zelf remmen in een lesauto aan de passagierskant.

Denk eraan dat de school wel een straat moet afsluiten voor het uitvoeren van dit project! Je kunt dit aanvragen bij de gemeente. DE SCHOOL BLIJFT ALTIJD VERANTWOORDELIJK VOOR HET AFSLUITEN VAN DE STRAAT.

De lengte van de afsluiting van de straat is ongeveer 50 meter, om het verkeersproject veilig uit te voeren. De prijs is vanaf € 275,- bij 2 groepen leerlingen.

6. Vanaf groep 6 het verkeersproject: Het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen.(MONO-campagne).

Het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen is een van de projecten voor het behoud van het verkeerslabel BVL.(Brabants-Veiligheids-Label)

In dit verkeersproject worden de leerlingen bewust gemaakt van de gevaren van het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Het gebruik van de smartphone op de fiets is een leerzame verkeersles, vooral voor de leerlingen van groep 6/7/8. De meeste leerlingen hebben vanaf hun 10e jaar een mobiele telefoon. Vaak is dat een smartphone.

Veel leerlingen gebruiken hun smartphone tijdens het fietsen. Zij zien niet het gevaar als ze hun smartphone gebruiken tijdens het fietsen, daarom worden ze in deze verkeersles bewust gemaakt van de gevaren die ze lopen tijdens het fietsen. Een op de 5 ongelukken in het verkeer, is door het gebruik van de mobiele telefoon.

Het doel van de MONO-campagne is om minder fietsers en automobilisten sociale media te laten gebruiken tijdens het rijden. Dit door te voorkomen dat berichten binnenkomen tijdens het sturen. De campagne richt zich ook op hun sociale omgeving – de mensen die deze bestuurders een bericht sturen. Vanuit de gedachte: als je weet dat iemand onderweg is, stuur dan geen berichten. De boodschap van de campagne is: rij zonder afleiding. Rij MONO, ga ongestoord onderweg. U wilt toch ook dat uw leerlingen veilig aan het verkeer deelnemen, dus vraag deze verkeersles aan. De prijs is vanaf € 160,- bij 2 groepen leerlingen.

7. Voor groep 7 & 8 het verkeersproject: De Dode Hoek bij een vrachtauto.

Wij geven het dode hoek project al meer dan 10 jaar en wordt door de basisscholen met veel succes ontvangen.

Het dode hoek project is een van de projecten voor het behoud van het verkeerslabel BVL.(Brabants-Veiligheids-Label)

In dit verkeersproject worden de leerlingen van groep 7 en 8 bewust gemaakt van de dode hoek bij een vrachtauto (Brandweerauto). Het is een leerzaam project, vooral voor de leerlingen van groep 7 en 8. Zij gaan van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Velen gaan dan met de fiets naar school. Daar komen ze in aanraking met vele soorten voertuigen. De afstand is dan ook vaak veel verder, dan de afstand naar de basisschool.

Om veilig aan het verkeer deel te nemen is het verstandig om de leerlingen in groep 7 en groep 8 te leren waar de dode hoek zit. Daarom zou dit project ook ieder schooljaar gegeven moet worden. Het is alleen mogelijk van maart t/m november met de brandweerauto. Wilt u ook het dode hoek project op uw school, schrijf u dan snel in. De prijs is vanaf € 275,- bij 2 groepen leerlingen.

HET ACTIEPAKKET VAN € 299,- IS VOOR 4 VERKEERSPROJECTEN OP EEN HELE DAG: 1. Voor groep 1 & groep 2 Ernie en de voertuiggeluiden. 2. Voor groep 3 & groep 4 Broem Broem. 3. Voor groep 5 & groep 6 Ik en mijn eigen fiets. 4. Voor groep 7 & groep 8 Het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen (MONO-campagne) Per verkeersproject kunnen er maximaal 25 leerlingen aan deelnemen. Het actiepakket is geldig in het schooljaar 2019/2020. Pak deze kans en schrijf u dan snel in. E-mail: verkeersprojecten@olofvandongen.nl .